Anjung  SPM menyediakan ruang untuk guru – guru dan murid-murid mendapatkan soalan latihan format SPM yang  boleh digunakan sebagai kemahiran menjawab soalan  dan juga kaedah belajar melalui inkuiri. Anjung ini mengandungi koleksi soalan trial daripada SBP, Negeri  serta MARA, latihan fokus SPM 2011dan tajuk fokus SPM 2011  dari SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH. Kepada semua GC sejarah di Malaysia anda dijemput menyumbangkan koleksi soalan dan modul soalan negeri anda supaya dapat dikongsikan secara global. Sumbangan anda didahului ucapan terima kasih. Sila hantarkan koleksi soalan anda ke sejarahmgcm@yahoo.com Apa ditunggu lagi, kejayaan dijari  anda.

Sila maklum, masa muat turun adalah bergantung kepada kelajuan browser anda.

Masariah mispari @ sejarahmgcm

Sejarah Menjana 1Malaysia.

SEJARAH SPM 2012

FOKUS SEJARAH SPM  2012 TINGKATAN 4

FOKUS SEJARAH SPM 2012 TINGKATAN 5

SOALAN SEJARAH 1249/2  TRIAL SPM SBP 2012

SKEMA SEJARAH 1249/2 TRIAL  SPM SBP 2012

SOALAN SEJARAH  1249/1 TRIAL SPM SBP 2012

SKEMA SEJARAH 1249/1 TRIAL SPM SBP 2012

MGCMSEJARAH TAHUN  2011

Salam sejahtera untuk semua. Selamat datang ke tahun 2011.  MGGCM Sejarah akan terus bersama untuk untuk memastikan kecemerlangan subjek sejarah dengan menyediakan pelbagai bahan untuk  panduan  guru dan murid-murid yang disayangi disamping mencapai visi membina generasi yang berbangga sebagai warga Malaysia. JOM teruskan bersama kami.

Tajuk Fokus Sejarah SPM Tingkatan 4 SAS 2011

Tajuk Fokus Sejarah SPM Tingkatan 5 SAS 2011

Modul Eksplorasi SejarahTingkatan 5 Fokus SPM  SSAS 2011

Modul Eksplorasi Sejarah Tingkatan 4 Fokus SPM  SSAS 2011

MODUL FOKUS LATIHAN  SPM TINGKATAN  4 2011  SSAS

T4B1 2011 …….. T4B2 2011 ………. T4B32011

T4B4 2011………T4B5 2011 ……….T4B6 2011

T4B7 2011………T4B8 2011………. T4B9 2011 ………T4B10 2011

MODUL FOKUS LATIHAN  SPM TINGKATAN 5  SSAS 2011

T5 B1 2011……..T5 B2  2011………..T5 B3 2011

T5 B4 2011……..T5 B5 2011………..T5 B6 2011

T5 B7 2011……..T5 B8 2011……….T5 B9 2011

NOTA TINGKATAN 4 .………………NOTA TINGKATAN 5

MODUL INTENSIF 2011

Modul Intensif adalah usaha untuk membantu guru-guru melaksanakan P&P bagi murid berprestsai sederhana dan rendah. Modul ini terdiri daripada modul soalan dan jawapan  tingkatan 4 dan tingkatan 5 yang berfokus peperiksaan SPM  bagi tahun 2011. Penggunaan yang berterusan akan membantu meningkatkan prestasi  serta  motivasi murid-murid. Semoga anda semua berjaya.

Modul Intensif tingkatan 5 jawapan 2011

Modul Intensif tingkatann 5 Soalan 2011

Modul Intensif  Tingkatan 4 soalan 2011

Modul Intensif  Tingkatan 4 jawapan 2011

SOALAN TRIAL SPM 2011

SBP KI SOALAN                               SBP K1 SKEMA

SBP K2 SOALAN                               SBP K2 SKEMA

SOALAN PERCUBAAN  SPM  NEGERI    2011  AMBIL DARI PAUTAN  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Kertas Percubaan SPM 2010

Trial SPM SBP 2010 Sejarah P1

Trial SPM SBP 2010 Sejarah Skema P1

Trial SPM SBP 2010 Sejarah P2

Trial SPM SBP 2010 Sejarah Skema P2

Kelantan SPM K1 2010 Kelantan 2010-skema K1

Johor Sej K2 2010…………………….Skema Sej K2 Johor 2010

N. Sembilan  sej K1 2010

N. Sembilan  Sej K2 2010…………..Skema Sej N9 K1 &K2

Sej kertas 2-putrajaya 2010 Skema K2- Putrajaya-2010

Trial spm k1-putrajaya-2010

Johor trial SPM 2010-Kertas 1

Perak trial SPM 2010-kertas 1 Perak trial SPM 2010-kertas 2

Perlis Trial SPM Kertas 1 Perlis trial SPM 2010-skema K1 Perlis SPM 2010-K2


E – Fokus  Sejarah  SPM 2010 – RMC

E-Fokus SPM  mengandungi senarai sub-topik penting  untuk peperiksaan SPM 2010.  E- Fokus  boleh  membantu  guru menekankan  sub-tajuk tersebut di dalam P @ P.

E – Fokus  Sejarah SPM 2010 Tingkatan 4

E- Fokus  Sejarah  SPM 2010 Tingkatan 5

MODUL LATIHAN FOKUS SEJARAH SPM 2010 – RMC

Modul latihan Fokus ini dibina khas bagi membolehkan murid-murid menjawab  soalan target  SPM 2010. Modul  ini  mengandungi dua  set  iaitu   Modul Latihan Tingkatan 4 dan Modul Latihan Tingkatan 5. Modul ini sesuai digunakan bagi murid prestasi tinggi. Di sinilah ruangnya untuk anda semua menguasai topik penting 2010  disamping  menguasai kemahiran teknik menjawab soalan.

MODUL FOKUS  LATIHAN  SPM SEJARAH T5 2010 – RMC

BAB 1……………….BAB 2……………….BAB3

BAB4.………………BAB5...……………..BAB6

BAB7……………....BAB8………………..BAB9

Skema Jawapan Objektif

MODUL FOKUS LATIHAN SEJARAH  SPM T4 2010 – RMC

BAB 1………BAB 2………….BAB 3

BAB 4……..BAB 5………….BAB 6

BAB 7……..BAB 8………….BAB 9

BAB 10……..SKEMA JAWAPAN OBJEKTIF

……………

MGCM JPWPKL 2010

MODUL GERAK  mengandungi dua modul iaitu untuk  Tingkatan 4 dan 5.  Setiap modul tersebut   terdiri daripada Modul   Jawapan dan Modul soalan.  MODUL Jawapan di gunakan sebagai nota belajar dan bahan P@P guru di bilik darjah serta skema jawapan kepada latihan  daripada Modul Gerak Latihan.  Modul ini dibina khusus untuk meningkatan penguasaan  CALON ARAS  sederhana dan rendah.   INSYA ALLAH  KEJAYAAN MILIK ANDA.   SELAMAT MENCUBA………

MODUL GERAK  SOALAN  FOKUS  SPM  2010 TINGKATAN 5

BAB  1……….... BAB 2…………BAB 3

BAB 4……… ….BAB 5…………BAB 6

BAB 7………… BAB 8.…………BAB 9

MODUL  GERAK   JAWAPAN   FOKUS   SPM  2010 TINGKATAN  5

BAB  1…………..BAB 2………….BAB 3

BAB 4…………..BAB 5………….BAB 6

BAB 7…………..BAB 8………….BAB 9

PROGRAM EKSPLORASI SEJARAH RMC 2010

Program akan dilaksanakan sebanyak dua kali iaitu RMC – JPWP  pada 21-22  Julai serta  RMC - SSP - TKC    pada 27 -28 Oktober 2010 di Dewan Tun Templer RMC.  Melalui program ini peserta akan didedahkan tentang teknik menjawab dan kaedah belajar cara belajar sejarah efektif.  Kaedah perbincangan 1+1 akan diaplikasi semasa program berjalan dimana setiap putera RMC akan menjadi fasilitator kepada seorang peserta jemputan. Perlaksanaan program  berpandu kepada Modul Eksplorasi berikut:

Modul Eksplorasi Sejarah  Tingkatan 4

Modul Ekplorasi Sejarah Tingkatan 5

KOLEKSI SOALAN

TRIAL SPM 2009

KERTAS 1- SBP – 09KERTAS 2 – 09- SBP

SBP-09- K1-jawapan SBP-09-K2 jawapan

Trial-Johor-09-K1 dan K2 + skema

Kedah sejarah  09 K1 & K2

Perlis Sejarah 09 K1 &  K2

Sabah Sejarah 09 K1 & K2

Melaka sejarah 09 K1 & K2

Negeri Sembilan sejarah K1 09 K2 09

Pahang Sejarah K1 & K2 09

Perak Sejarah K1 &  K2 09

JPWPKL K1 SEJ 09 SKEMA K1 JPWPKL 09

JPWPKL SEJ K2 09 JPWPKL SEJK2 09

KELANTAN K1 SEJ 09

KELANTAN SEJ K2 09 SKEMA KELANTAN SEJ 09

JAWAPAN KERTAS 1 NEGERI 09

DIAGNOSTIK JPWP K2 09 DIAGNOSTIK JPWP K2 09 Skema

Soalan  Topikal Fokus SPM T5 2009

Bab 1 T5 Bab 2 t5 Bab 3 T 5 Bab4 T5 Bab5 T5

Bab 6 T5 Bab7 T5 Bab 8 T5 Bab 9 T5

Soalan Topikal Fokus SPM T4 2009

Bab 1T4 Bab2T4 Bab3T4 Bab4T4 Bab5T4

Bab 6T4 Bab 7T4 Bab8T4 Bab9T4 Bab10T4

GERAK GEMPUR SEJARAH MGC KELANTAN 2009 ( Mastura dan Rodziah )

Kertas 1

SET 1 SET2 SET 3 SET 4 SET 5 JAWAPAN GEMPUR

Kertas 2

SET 1 SET2 SET3 SET4 SET5 ( soalan )

SET 1 SET 2 SET3 SET 4 SET5 ( skema )

Koleksi Soalan Percubaan 2008

Kertas 1 Kertas 2

Kertas 1 Percubaan SPM 2008, Perak Kertas 2 Percubaan SPM 2008, Perak

Kertas 1 Percubaan SPM 2008, Terengganu Kertas 2 Percubaan SPM 2008, Terengganu

Kertas 1 Percubaan SPM 2008, Kedah Kertas 2 Percubaan SPM 2008, Kedah

Kertas 1 Percubaan SPM 2008, Johor Kertas 2 Percubaan SPM 2008, Johor

Kertas 1 Percubaan SPM 2008, MARA Kertas 2 Percubaan SPM 2008, SBP

Kertas 1 Percubaan SPM 2008, Melaka Kertas 2 Percubaan SPM 2008, Melaka

Kertas 1 Percubaan SPM 2008, Sabah

Kertas 1 Percubaan SPM 2008, Sarawak

Kertas 1 Percubaan SPM 2008, Pahang Kertas 2 Percubaan SPM 2008, Pahang

Soalan Times 2008 Kertas 2 Percubaan SPM 2008, Kelantan

Jawapan Times 2008

Kertas 1 Percubaan SPM 2007, SBP

Kertas 1 Percubaan SPM 2007, MARA Kertas 2 Percubaan SPM 2007, MARA

Kertas 1 Percubaan SPM 2006, MARA Kertas 2 Percubaan SPM 2006, MARA





20 Responses to “Anjung SPM”


  1. July 8, 2009 at 8:21 am

    Salam. terima kasih cikgu.
    Bahan yang terdapat di sini sangat baik.
    Saya berharap sangat cikgu dapat masukkan Latihan Topikal untuk Tingkatan 4 pula.
    Terima kasiah sekali cikgu.

    Wassalam’

  2. 2 sejarahmgcm
    July 9, 2009 at 5:48 am

    Tahniah… laman ni banyak membantu saya dalam p&p… ini lah contoh gc yang baik…

  3. July 15, 2009 at 3:29 pm

    Terima kasih cikgu, banyak bahan yang disediakan InsyaAllah saya akan Skor A1 dalam SPM nanti.

  4. 4 cikgu siti
    July 16, 2009 at 2:57 pm

    Tahniah, saya sangat suka menggunakan bahan dalam laman ini untuk pelajar-pelajar saya. Thanks.

  5. 5 ABJADIAN
    July 16, 2009 at 3:26 pm

    SEMOGA HALAMAN INI MENYUMBANG MANFAAT KE ARAH PERPADUAN NASIONAL

  6. 6 cikgu chelvi
    July 20, 2009 at 5:00 am

    Terima kasih, halaman ini amat membantu saya terutama untuk pelajar galus SMKSB. Sama-sama kita berusaha memertabatkan matapelajaran Sejarah.

  7. 7 arif najmi
    July 22, 2009 at 3:13 am

    hebat cikgu!!
    blog ini akan membantu saya skor A1 dlm spm!! :)

  8. 9 Firdaus
    July 22, 2009 at 1:47 pm

    Tk,sangat bagus dan menarik,saya akan gunakannya utk pelajar saya…tahniah

  9. 10 jamilah
    August 2, 2009 at 2:06 am

    Terima kasih..blog ini amat berguna kpd saya dan pelajar saya dlm meningkatkan prestasi sejarah di sekolah. Nak tanya satu je…nape takde set kertas 2 untuk gerak gempur sejarah kelantan tu??? Minta uploadkan boleh tak??
    TQ

  10. 11 julia fiona
    August 6, 2009 at 12:37 pm

    blog ini amat bagus ,lebih-lebih lagi untuk pelajar membuat rujukan ..tingkatkan usaha..thanks..

  11. 12 kamaruddin
    August 6, 2009 at 3:25 pm

    terima kasih banyak2 di atas usaha murni anda semua.banyak manfaat yang dapat dikongsi bersama oleh guru dan pelajar dalam MGCM ini.semoga usaha anda berterusan dan mendapat ganjaran daripada ALLah Taala

  12. 13 kamaruddin
    August 7, 2009 at 5:04 pm

    kalau boleh, tolong sertakan sekali skema jawapan gerak gempur JPN Kelantan 2009 ya..TQ

  13. 14 hani
    August 20, 2009 at 3:07 am

    thnks a lot.
    dis website bnyk membntu
    student..
    may we success..

  14. 15 cikgu jay, sabah (pendalaman)
    August 24, 2009 at 4:34 pm

    trima kasih banyak2
    web ni sungguh2 membantu saya mengajar sejarah
    saya baru mengambilh alih 3 kelas spm sejarah
    sejarah bukan opsyen saya. saya baru jak mengajar sebulan sejarah.
    xtau mcmana persedian nak bagi budak spm.
    dengan maklumat ni, masih boleh lagi saya membantu pelajar.
    sukran ahlan wahsalam…

  15. August 28, 2009 at 4:58 pm

    tahniah. sangat baik dan berkesan untuk ulangkaji para pelajar saya
    tq

  16. 17 sp blues
    August 29, 2009 at 6:06 am

    insyaAllah dengn adanya website ini,
    saya akan skor a1 dalam sejarah..
    tq teacher

  17. September 11, 2009 at 1:30 am

    tahniah pd semua gc sejarah

  18. October 6, 2009 at 2:26 pm

    time kasih. sangat2 membantu saya untuk membuat latihan…

  19. 20 cikgu zani
    October 7, 2009 at 2:30 pm

    Tahniah, laman web ini sangat berguna untuk pelajar2 saya. Terima kasih





Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 30 other followers

%d bloggers like this: